JKSSB /SSC 2025 MCQ for NT And Junior Assistant On Economy Of Jammu & Kashmir

By DTX
Published On: September 13, 2025
Follow Us

Jammu and Kashmir is one of the northernmost states of INDIA. Agriculture and tourism is one of the most important occupation of the people. In order to aware the students about the economy Jammu Kashmir  Selection board is keeping this portion in the syllabus of the students and Upcomming exams that include Naib Tehsildar and junior assistant. In order to help students in the examination, our team has prepared a list of important MCQs for the upcoming JKSSB and SSC exams to help students in the examination and check their preparation level. These MCQs will not only help you in the examinations but also will help you to gain knowledge, IN every exam approxamitaly 5 to 6 Questions are asked from this portion as it is the important part of the syllabus .Students who prepare for the exams will definitely benefit from the following set of questions.

. Kashmir’s Srinagar as part of the launch of the initiative called
(A) Niveshak Didi
(B) Parvaz
(C) Avsar
(D) Financial Mitra
Answer: Parvaz

2. The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship launched a pilot project to revive which of the following art/craft of Kashmir?
(A) Namda
(B) Wood crafting
(C) Papier Mache
(D) Phool Kari
Answer: Namda

3. Which programme/scheme is for catalysing women entrepreneurship in Jammu and Kashmir?
(A) Hausla
(B) Muhāfiz
(C) Sukoon
(D) Parvaz
Answer: Hausla

4. Haryana and Jammu & Kashmir have committed to providing tap water connections to the people by 2022 under which scheme?
(A) Jal Jivan Mission
(B) Aatam Nirbhar
(C) Atal Jeevan Mission
(D) Atal Bhujal Yojana
(E) National Drinking Water Programme
Answer: Jal Jivan Mission

5. Atal Tinkering Labs (ATLs) in Jammu and Kashmir to nurture and augment skills among high school students shall be established by Atal Innovation Mission (AIM) and
(A) NITI Aayog
(B) RBI
(C) Google
(D) IIT Delhi
Answer: NITI Aayog

See also  Festivals of India: MCQs & Answers for UPSC, SSC, Railways, and Competitive Exams

6. Which among the following in J&K has established the highest number of manufacturing and service units under the Prime Minister’s Employment Generation Program (PMEGP)?
(A) Khadi and Village Industries Commission
(B) Jammu and Kashmir Trade Promotion Organization
(C) J&K Small Scale Industries Development Corporation Limited
(D) Jammu & Kashmir State Industrial Development Corporation
Answer: Khadi and Village Industries Commission

7. Which districts of UT of J&K got selected for Gold and Silver awards respectively for excellence in e-Governance Awards 2021-2022?
(A) Jammu & Pulwama
(B) Srinagar & Jammu
(C) Srinagar & Ramban
(D) Jammu & Udhampur
Answer: Srinagar & Jammu

8. Jammu and Kashmir government has launched which of the following schemes for the development of craft sector in Union Territory?
(A) Hausla
(B) Muhāfiz
(C) Sukoon
(D) Karkhandar
Answer: Karkhandar

9. The Indian Institute of Skiing and Mountaineering is located in
(A) Yusmarg
(B) Sonamarg
(C) Gulmarg
(D) Pahalgam
Answer: Gulmarg

10. India’s first cable-stayed bridge is being built by Indian Railways in Jammu and Kashmir’s Reasi district. It is over which river?
(A) Chenab
(B) Tawi
(C) Ujh
(D) Anji
Answer: Anji

11. In October 2020, J&K government signs MoU with which of the following e-Commerce platforms to promote handloom & handicraft products of the Union Territory?
(A) Amazon
(B) Flipkart
(C) The Khadi Cult
(D) All of these
Answer: All of these

12. The nodal agency for promotion and development of medium- and large-scale industries in the UT of J&K
(A) J&K State Industrial Development Corporation
(B) J&K Industries Limited
(C) MSME Development Institute
(D) J&K Trade Promotion Organization
Answer: J&K State Industrial Development Corporation

See also  Fundamental Duties, President & Vice President of India – Important MCQs with Answers for Competitive Exams

13. “Indus Water Treaty (1960)” was signed in which city?
(A) Dhaka
(B) Beijing
(C) Delhi
(D) Karachi
Answer: Karachi

14. Reserves of which mineral were found in Reasi district of Jammu and Kashmir in recent times?
(A) Uranium
(B) Lithium
(C) Magnesium
(D) Mica
Answer: Lithium

15. As per the Jammu & Kashmir Industrial Land Allotment Policy, 2021-30, the land will be allotted to the investors on lease for an initial period of how many years?
(A) 30
(B) 35
(C) 40
(D) 50
Answer: 40

16. Which of the following hydroelectric projects is/are located in union territory of Jammu and Kashmir?

  1. Pakal Dul Project

  2. Kiru Project

  3. Lower Kalnai Project

  4. Salal Project
    (A) Only 1, 2 & 4
    (B) Only 2, 3 & 4
    (C) Only 1, 4
    (D) 1, 2, 3 & 4
    Answer: 1, 2, 3 & 4

17. The Jammu and Kashmir High Court has asked for logging and removal of all “Russian poplars” across the Kashmir Valley. What is the reason behind removal of Russian poplars?
(A) The tree is mainly responsible for allergies and is not good for biodiversity
(B) The tree is major cause of respiratory problems
(C) The tree has long overhanging branches over highways & roads which causes danger to vehicles and pedestrians
(D) The tree produces cancer causing carcinogens
Answer: The tree is major cause of respiratory problems

18. Which of the following villages in UT of J&K gets electricity for the first time in 2021?
(A) Nara-Bambal
(B) Ganouri-Tanta
(C) Naid-Angri
(D) Dhingi-Dhar
Answer: Ganouri-Tanta

19. Mughal Road is the road between Bufliaz, a town in the Poonch district to the ______ district of Kashmir, in the union territory of Jammu and Kashmir.
(A) Kupwara
(B) Shopian
(C) Anantnag
(D) Srinagar
Answer: Shopian

See also  MCQs on Medieval Indian Books, Authors & Travelers for UPSC, SSC, and NET Exams

20. Nandni tunnels are the series of tunnels built under Nandni wild life sanctuary on Jammu-Srinagar National Highway in Jammu and Kashmir.
(A) Four highway tunnels
(B) Five highway tunnels
(C) Three highway tunnels
(D) Two highway tunnels
Answer: Four highway tunnels

21. The sports goods are manufactured mostly at which place in Jammu region?
(A) Bari Brahmana
(B) Khelani
(C) Miran Sahib
(D) Chenani
Answer: Bari Brahmana

22. Which of the following from Jammu & Kashmir became the first small and medium enterprise (SME) to make its debut on the capital market by getting listed on the National Stock Exchange?
(A) Farmers Fresh Milk
(B) Prevest Denpro Ltd
(C) Scerwwasher
(D) Aluplex Systems
Answer: Prevest Denpro Ltd

23. Main purpose of the New Industrial Development Scheme IDS, 2021 for the Industrial Development of Jammu & Kashmir is
(A) Upliftment of sick units
(B) Generation of employment
(C) Providing loans to small and medium enterprises
(D) None of these
Answer: Generation of employment

24. Atal Setu is built on the river
(A) Chenab
(B) Ravi
(C) Jhelum
(D) Sutlej
Answer: Ravi

25. Name of the world’s first cloned Pashmina goat, was cloned at the Faculty of Veterinary Sciences and Animal Husbandry of the SKUAST, Kashmir in 2012 was
(A) Heena
(B) Samrupa
(C) Noori
(D) Dolly
Answer: Noori

DTX

Join WhatsApp

Join Now

Join Telegram

Join Now

Leave a Comment